Wanneer een werknemer in de clinch ligt met zijn baas/leidinggevende(n).

08 september 2020

Ik coach vaak mensen die in de clinch liggen met hun baas/leidinggevende(n). Zij voelen zich niet begrepen, gezien of gehoord of voelen frustratie bij het beleid dat gevoerd wordt. Meestal blijkt de kern hiervan te liggen bij de waarden die zij nastreven. Die liggen niet altijd op één lijn en op dat moment kun je behoorlijk naast elkaar heen werken en communiceren. Lees verder....

Wanneer een werknemer in de clinch ligt met zijn baas/leidinggevende(n).

Ik coach vaak mensen die in de clinch liggen met hun baas/leidinggevende(n). Zij voelen zich niet begrepen, gezien of gehoord of voelen frustratie bij het beleid dat gevoerd wordt.

Meestal blijkt de kern hiervan te liggen bij de waarden die zij nastreven. Die liggen niet altijd op één lijn en op dat moment kun je behoorlijk naast elkaar heen werken en communiceren.

De beleidsvoering is vaak nog gericht op financieel gewin en presteren terwijl de menselijke kernwaarden een verschuiving hebben gekregen. Zo nemen werknemers vaak niet meer het genoegen met enkel een salaris als verdienste van hun werk maar wensen zij op meerdere manieren gevoed te worden.

Zij willen persoonlijk ontwikkelen en een persoonlijke stempel zetten binnen het bedrijf.

En dat is een heel mooi streven want wanneer de medewerker zich waardevol en betrokken voelt, is deze daadwerkelijk van waarde voor het bedrijf.

Die groei aan behoefte om meerwaarde te voelen (binnen een bedrijf) gaat mijn inziens mede gepaard met de groei van depressies/burn-out. De theorie van Positieve Desintegratie ondersteunt deze visie.

Nu is het niet mijn missie om het beleid van alle bedrijven te veranderen. Dat zou een uitputtingsslag zijn maar wat ik wel doe, is de werknemer bewust maken van wat er nu eigenlijk aan de hand is zodat zij hun weg hierin kunnen kiezen:

De ene keer heeft dit als gevolg dat zij zich direct of indirect gaan inzetten om deze waarde-omslag binnen het bedrijf te gaan verwezenlijken en de andere keer kiezen zij ervoor om het bedrijf te verlaten en een omgeving op te zoeken die matcht bij hun eigen-waarde(n).

Hier is meteen het verschil te zien tussen re-integratie en des-integratie. Weer teruggaan naar waar je was en waardoor je ziek bent geworden is geen gezonde optie. Er zal iets wezenlijks veranderd moeten worden en dat betekent óf loslaten óf in je kracht gaan staan.

Ook als werkgever moet je in deze loslaten óf jouw medewerker de ruimte bieden om een verandering in gang te zetten.

Herken jij jezelf in deze, als werkgever of als werknemer, neem dan gerust eens contact op om te onderzoeken of ik iets in deze kwestie kan betekenen. Want binnen een half jaar kan het er al héél anders uitzien.

Meer nieuws

Gekke mieren

De mensen die ik mag begeleiden hebben geen stoornis, zijn niet zwak en hebben ook geen problemen. Al denken ze vaak zelf van wel. Eigenl...

5 JAAR!

Het is raak! Ik besta alweer 5 jaar! Oftewel, Lieke Raakt (voorheen Lieke weet raad), bestaat 5 jaar. Maar ergens voelt het alsof ikze...

Sluit vriendschap met jezelf

Vaak voel ik zo heftig de energie van degene die ik coach dat ik na het gesprek wat dingen op papier zet en het naar diegene mail. Dit ke...

Interesse of vragen?

Voor vragen of een vrijblijvend kennismakingsgesprek neem hier direct contact met mij op!

Lieke van der Vorst
Spreker, Avonturier & Coach

0611356285 info@liekeraakt.nl