Workshop/lezing

Iedereen is gebaat bij en zal geraakt worden door deze lezing (grote groep) of workshop (kleinere groepen) van LIEKE RAAKT.

Workshop / Lezing over Gekke Mieren

Mieren zijn drukke wezens. Ze werken keihard en zijn fysiek tot enorm veel in staat. Mieren leven in een wereld van geur. De geur bepaald hun route, vandaar dat ze allemaal netjes in een rijtje achter elkaar lopen. Drukdoende met het legen van een suikerpot of het bouwen van hun nest of welke opdracht ze dan ook van hogerhand hebben ontvangen. Ze hebben geen oog voor randzaken want hebben een lijstje af te werken. Op dit lijstje staat 1. Het legen van de suikerpot 2. Boodschappen doen 3. Zaterdag naar de voetbal. Ik denk dat we allemaal onszelf of naasten in deze mieren herkennen. Deze werkmieren zijn een productief volkje en zijn in de meerderheid. Zij zijn toegewijd aan de opdracht die ze krijgen en ze kijken op tegen degene die hen de opdracht geeft.

Als er alleen maar werkmieren zouden bestaan, dan ontstaan er op een gegeven moment problemen. Want wat als de suikerpot leeg geraakt? En wat als het nest dat gebouwd wordt in de schaduw komt te staan om vervolgens langzaam te gaan verrotten? Gelukkig zijn er ook gekke mieren. Deze mieren lopen niet in de pas met de andere mieren maar volgen hun eigen weg. Het zijn ook de mieren die niet omhoog naar hun leidinggevende kijken maar vooral nieuwsgierig zijn naar alles om hen heen. Als pioniers wijken ze af van de geurbaan en ontdekken op deze manier spontaan nieuwe suikerpotten. Of, door van een andere kant het nest te benaderen, merken ze op dat deze aan het rotten gaat. Wanneer de gekke mier zijn opgedane kennis enthousiast gaat verkondigen bij de werkmieren, wordt hij als last gezien. Hij houdt hen van het werk en trekt hun lijstje in twijfel. Ga weg, gekke mier!

Maar de gekke mier geeft niet op uit zorg voor de werkmieren. Hij voorziet dat zij in de problemen gaan komen en daarom blijft hij de werkmieren overtuigen van zijn bevindingen. Na al vaak voor gek te zijn verklaard en afgewezen te zijn door de werkmieren stuit hij na een tijdje op een mier die wel interesse heeft in wat hij te vertellen heeft. Dit is de trendsettermier, een werkmier die nieuwsgierig van aard is. Zij vormen een klein percentage van de werkmieren. De trendsettermier hoort het verhaal van de gekke mier aan en besluit te onderzoeken of deze mier gelijk heeft. Als dit het geval blijkt te zijn waarschuwt de trendsettermier de werkmieren. Ze luisteren wel naar hem want hij is één van hen. De werkmieren passen hun werklijstje aan en de mieren zijn gered.

Positieve Desintegratie

Het is dus belangrijk om Gekke Mieren te eren. Maar vaak weet de Gekke mier zelf niet dat hij/zij er eentje is en wordt gezien als een eigenwijze werkmier. Of raakt uitgeput in de rol van werkmier en zit met een burn-out thuis. 

Nadat men tijdens deze workshop/lezing zichzelf gaat herkennen als Gekke Mier (of trendsettermier), komt de vraag; Hoe ga ik als Gekke mier in mijn kracht staan? Met behulp van de 5 niveaus van Positieve Desintegratie wordt hier antwoord op gegeven. 

 

de 5 niveaus van Positieve desintegratie

Op een beeldende manier maakt Lieke de 5 niveaus van de theorie van positieve desintegratie inzichtelijk. Je zult jezelf vast al herkennen in 1 van de niveaus.

Lieke

Lieke spreekt vanuit haar eigen ervaringen als Gekke Mier. Zij liep tegen meerdere 'systemen' aan zoals die op haar werk bij de overheid, bij relaties, bij familie, als moeder, als vrij-voelende en ruim-denkende vrouw en als ondernemer. De deelnemers worden altijd weer geraakt door haar kwetsbare openheid en krachtige visies. 

 

Meer over Lieke

Workshop bedrijven

Ieder bedrijf zal gebaat zijn en geraakt worden bij deze lezing (grote groep) of workshop (kleinere groepen) van LIEKE RAAKT.

Interesse?

Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact

Interesse of vragen?

Neem direct contact op voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Lieke van der Vorst
Spreker, Avonturier & Coach

0611356285 info@liekeraakt.nl