KUN JIJ ALLE 3 DE VRAGEN MET 'JA' BEANTWOORDEN?

  • Herken jij jezelf in 3 van de 5 overprikkelbaarheden?
  • Zit jij in niveau 2 , 3 of 4?
  • Heb jij de WIL om ervoor te gaan?

VRAAG 1: Herken jij jezelf in de overprikkelbaarheden?

Personen die zich herkennen in de overprikkelbaarheden hebben geen belang om zich aan te passen aan de standaard. Zij worden juist meer van waarde wanneer ze hun 'anders zijn' omarmen en daar hun leven op aanpassen.

Maar hoe weet je nu of je 'anders' bent? 

De theorie van Positieve Desintegratie zegt hierover dat degene die potentie hebben om in authenticiteit te groeien zich herkennen in overprikkelbaarheden. De overprikkelbaarheden zijn onderverdeeld in 5 categoriën:

  • Intellectueel
  • Emotioneel
  • Beeldend
  • Psychomotorisch
  • Sensueel 

In de afbeelding hieronder vind je een overzicht van deze overprikkelbaarheden met daaronder enkele kenmerken die jou als anders-denkende / anders-voelende misschien wel bekend voorkomen. 

OVERPRIKKELBAARHEDEN OP EEN RIJTJE:

.

VRAAG 2: In welk niveau plaats jij jezelf?

Herken jij je in de overprikkelbaarheden? Dan zul jij je ook herkennen in niveau 2 t/m 5 van de theorie van Positieve desintegratie. Deze 5 niveau's geven de 5 stappen in persoonlijkheidsontwikkeling weer. 

Positieve desintegratie is een proces waarin jij gaat groeien in persoonlijkheid. Een persoonlijkheid is iemand die andere waarden heeft en daardoor buiten de normen leeft.

Het is nooit een keuze om andere waarden te voelen. Het kan zelfs heel vervelend zijn. Je voelt dat jij niet past in het collectief. Misschien heb jij je hele leven weten aan te passen maar mis je het om oprechtheid te voelen daarin. Dit kan zijn binnen je relatie, binnen familie/vriendengroepen, binnen jouw werkomgeving of misschien voel jij je op dit moment wel helemaal nergens op je plek.

Veel mensen en zelfs de reguliere hulpverlening zouden graag willen zien dat jij je aanpast aan het collectief. Zij zijn namelijk trouw aan de collectieve waarden en normen en kunnen zich vaak niet indenken dat er ook een andere manier mogelijk is.

Zelf had ik me onbewust enorm getraind in het aanpassen. Waar ik ook kwam, men vond mij aardig en makkelijk in de omgang. Overal waar ik kwam te werken, leerde ik snel en zocht ik mijn eigen plek. Maar zowel in relaties als op mijn werk kwam snel de onrust van niet op mijn plek zijn en dan 'vluchtte' ik weer snel naar iets of iemand anders.... waar ik HET uiteindelijk ook niet vond.

Vanaf het moment dat ik kennis maakte met de theorie van Positieve Desintegratie wist ik dat het over mij ging. Ik moest HET ergens anders zoeken. Nu 4 jaar later ervaar ik eindelijk die innerlijke rust, raak ik iedere dag meer verzadigd door waar ik mee bezig ben en voelt het alsof ik mijn volledige potentieel benut. Ik ben niet meer bang om vast te lopen. Ik voel juist alleen maar meer drive, mogelijkheden en meer liefde voor mezelf en de wereld om me heen.

VRAAG 3. Heb jij de wil om ervoor te gaan?

Voor een verandering is er noodzaak of passie nodig. Wat dit inhoudt voor jou, ligt aan de persoon die jij bent en wat jij wilt.

Voel jij dat er meer is, maar durf je er niet voor te gaan? Dan is het (nog) niet jouw tijd. 

Voel jij dat er meer is, en wil jij ervoor gaan?! Dan zit je hier goed en hoef je alleen nog maar 'JA' te zeggen tegen jezelf en dit avontuur.

 

Lieke, kun jij mij verder helpen!?

Wil jij investeren in jezelf door

  • Lieke als jouw persoonlijke coach in te huren?
  • Iedere week online een video van Lieke te ontvangen?

 

Lieke van der Vorst
Coach Spreker

0611356285 info@liekeraakt.nl